O dogodku v medijih

Prvi dogodek z naslovom Tropski svet se je zgodil med 28. septembrom in 14. oktobrom v dvorani KS Ljubečna. Dogodek je privabil veliko število obiskovalcev celotne Sloveniji, ki so si ogledali poustvarjen tropski gozd z več kot 80 živalskimi in več kot 100 rastlinskimi vrstami. Dogajanja so se udeležile tudi zaključene skupine osnovnih šol, vrtcev in gimnazij iz Ljubečne, Celja, Štor in Šentjurja za katere smo pripravili tudi brezplačno strokovno vodenje in srečanja z živalmi.

Razstava je obiskovalce navdušila s postavitvijo in prezentacijo živalskih in rastlinskih vrst v poustvarjenem tropskem gozdu. Zanimiva je bila tako za javne zavode, strokovno in splošno, širšo javnost.

Razstavili smo več kot 25 vrst paličnjakov, več kot 25 vrst tropskih metuljev, več kot 50 vrst ostalih nevretenčarjev in vretenčarjev ter več sto rastlin. Obiskovalci so se vsak dan lahko v naravoslovnih delavnicah srečali z živalmi, se učili o njihovih telesnih značilnostih in prilagoditvah na življenjski prostor, jih med seboj primerjali in umeščali v sistem. Obiskovalci so tudi ustvarjali, se udeležili predavanj ali poglabljali svoje znanje na raziskovalni postaji z naravoslovno knjižnico. Tropski svet, ki je v pristno poustvarjenem tropskem gozdu združeval številne živalske skupine vretenčarjev in nevretenčarjev, ter jih v izobraževalnih programih povezoval v smiselno celoto prehranjevalnih spletov, jih umeščeval v ekosistem in razlagal njihovo funkcijo, je tako postal prvi dogodek takšnega tipa pri nas.

4. oktobra smo ob svetovnem dnevu živali pripravili še več pestrega dogajanja z delavnicami in ustvarjalnicami. 12. oktobra smo ob 19. uri pripravili še modni, kulturno-umetniški dogodek z naslovom ‘Svet. Ki izginja.’ Na njem so svoj pogled na naravo in trajnostno oblikovanje oblačil predstavile tri modne oblikovalke, ki so navidh za svoja oblačila našle v naravi, za oblikovanje kolekcije pa uporabile naravne materiale, ali pa iz starih, zavrženih kosov oblikovale nova, uporabna oblačila.

Fotografija: Svit Pintar

 

O razstavi je poročalo več medijev. Med njimi tudi:

RTV Slovenija, oddaja O živalih in ljudeh

Novi tednik & Radio Celje

Štajerski val

Delo in dom:

Večer:

in drugi.